Sket i 2016

Observationer i Naturparken 2016

 

Send os oplysninger du vil have med i Observationer på data@naturpark-tystrup-bavelse.dk

Næstved kommune har arbejdet med planer om at omlægge Suseåens nedre løb. Hvis planen gennemføres vil det give en række forskellige problemer. Se filmen herunder:

Januar

Lidt nyt fra 2016

Blandt de mange ”vintergæs” og Sangsvaner, er der registreret det hidtil største kendte antal Bramgæs nogensinde. En flok på godt 2.000 samt flere mindre flokke på 50-100 sammen med andre gåsearter. Måske tæt på i alt 3.000 individer. Det er stort set én landmand der i disse dage lægger marker til den godt 2.000 store flok. ”Det er da hyggeligt” siger han. ”Når der ikke er plads til dem på engene langs Susåen, så må de jo være på markerne”. Susåen er 300 m bred mod normalt 10 m ved hans ejendom.

Der er aflæst en 15 år gammel Blisgås, som blev mærket i Holland som en mere end 2 år gammel hun i 2002. Den er aflæst 66 gange i årenes løb om efteråret/vinter/forår i Belgien, Holland, Tyskland og Polen. Også Grågås med halsbånd fra Norge og Sverige er aflæst. 13.januar 2016 en Sædgås med orange halsbånd fra NØ-Finland som er mærket som unge. Også en Sangsvane mærket i Letland er blevet aflæst. Sidstnævnte er set de sidste 2 vintre i naturparken. Der er i øvrigt mere end 700 Sangsvaner i området ved Bavelse, Næsby, Gunderslevholm, Rejnstrup, Tystrup/Kællerød og Nåby her den 12-13.januar. Det samlede antal af gæs er ca. 5.000 i samme område.

Findes der Odder i Naturparken? Modtaget oplysninger om sandsynlig Odder fra oktober-november 2015 ved Hørhaven, ved Fuglebjergbroen december 2015 og egen obs af mulig Odder ved Strids Mølle/ Fuglebjergbroen 18.jan. 2016. På Sjælland er den iagttaget i Torpet Mose, Ringsted å ved Ringsted i november 2015. Odder er udsat i Naturpark Åmose i 2014-2015.

 

Hasselmusen

I det sene efterår i september 2015 påbegyndtes optagelse af en film om Hasselmusen. Hasselmusen har sandsynlig nu kun ét yngleområde tilbage på Sjælland (sydvestlige del af Sorø kommune og østlige del af Slagelse kommune), og kun to områder i Danmark (det andet ligger på det sydlige Fyn). Naturfotograf Kim Simonsen fik sine første optagelser i kassen kort før Hasselmusen gik i dvale. Hasselmusen (Syvsover) går i vinterhi/vintersøvn i starten af oktober. Nu må Kim Simonsen vente med nye optagelser til omkring starten af maj, når Syvsoveren – Hasselmusen – vågner af sin vintersøvn. Du kan se uddrag af den første filmoptagelse her.

Om foråret vågner Syvsoveren – Hasselmusen

Filmen om Hasselmusen skulle gerne blive noget længere i løbet af foråret og sommeren og vil nok munde ud i en rigtig naturfilm af Kim Simonsen. De færreste har nok aldrig set Hasselmus, men den findes stadig i naturpark-området. Vil du vide mere om Hasselmusens status i 2015, så læs Hasselmusen i 2015. Det er kort information om Hasselmus og DN-Sorø´s Hasselmus-gruppe arbejde med arten i 2015.

 

Marts

Vinteren er ved at være slut og det er ved at være tid til at de mange overvintrende gæs og svaner skal flyve tilbage til yngleområder i nordlige Skandinavien, Rusland og Sibirien. Januar og februar har budt på mange overvintrende gæs . Ca. 600 Sædgæs, over 1.000 Blisgæs, 350 Canadagæs og op mod 5.000 Bramgæs. Gæssene har flyttet en del rundt i området omkring Tystrup-Bavelse søerne, på marker ved Gunderslevholm og Susåen mellem Skelby og Gangesbro samt områder ved Holmegårds mose (Broksø, Holmegårds mose, Porsmosen og Gødstrup Engsø.

Sangsvaner (ca. 800) er set de samme steder og desuden omkring Tybjerglille og Vrangstrup (Suså-dalen).

Vil du vide lidt mere om nogle af arterne så læs PDF-filerne her:

Blisgås, Sædgås, Sangsvane vinter og Sangsvane forår.

 

Sølvhejre i Naturparken i vinteren 2016.

Som flere måske har set eller hørt er der fra slutningen af januar til starten af marts flere gange set Sølvhejre i naturparken. De modtagne oplysninger tyder foreløbig på at der sikkert er tale om tre Sølvhejrer. En der er set flere gange i området ved Rødeng (Parnas), Ny Rytterbjerg og Tamosen og en anden/andre i Øvre Suså mellem Vrangstrup og Næsbybro (2 sammen), ved Bavelse sø og Nedre Suså (Nåby) (2 sammen). Det er første gang at Sølvhejre ses i naturpark-området om vinteren. Før 2016 var Sølvhejre set 12-13 gange i årene 2001-2015. Læs mere her Sølvhejre 2016.

 

Natuglen – hvor almindelig er den i naturpark-området

Netop nu i de stille og klare aftner kan man rigtig høre Natuglerne sidde og tude eller kalde. Ynglesæsonen er godt i gang og nogen har måske allerede lagt æg. Vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du har Natugle, hvor du bor eller hører dem forskellige steder i naturpark-området.

Natugler yngler ofte i huller i træer, inde i bygninger, i opsatte redekasser eller i aflagte krage/rovfugle-reder. Undersøgelser i naturpark-området for 10 år siden viste at der mange steder er et par Natugler pr. 2,0 km2. Vær med til at få et billede af artens hyppighed.

Har du set Natuglerne godt og evt. kunne se om det er den ”Rødbrune” eller ”Grå”-form kunne det være interessant. Den Grå-form er hyppigst i kolde og snedækket områder og den Røde-form i lunere og snefattigt områder. Den Røde-form er sandsynligvis langt den almindeligste her på Sjælland. I Finland udgjorde den Grå-form 70% af bestanden, men mildere vintre har gjort at de to former nu er 50:50. Der er ikke lavet egentlige undersøgelser af hyppighed af de to former i Danmark. Af mere end 30 par Natugler her på Midtsjælland, har jeg ikke set den Grå-form endnu.

Du kan sende dine oplysninger om Natugler til Benth Micho Lange på benth.micho@gmail.com. Du er også velkommen til at ringe/SMS på 20673717.

Se billedet af de 2 former af Natugle.

Lille Flagspætte ved Dyrehaven i feb. 2016

Sjælden ynglefugl i naturparken – måske kun 2-3 par. Kig efter den

 

Se mere på Facebook-gruppen: Støtteforeningen Tystrup-Bavelse Naturpark og bliv medlem af gruppen. Her links, fotos og nyt fra medlemmer og venner om alle emner.