Sket i 2015

17.maj 2015

Sjælden gæst i Danmark set ved Dyrehaven den 17.maj 2015. En lille spurvefugl - først antaget som en Rørspurv, da den sås bagfra, men da den vendte siden til, kunne det ses at det var noget helt andet.

Det var en Pileværling han. Arten er ynglefugl i nordlige Skandinavien og Rusland. Trækfugl med overvintringsområde i østlige Asien (Kina til Turkestan). Denne lille værling er sjælden i Danmark og er så vidt vides ikke tidlige truffet i området omkring Tystrup-Bavelse området.

Et hurtigt billed af fuglen inden den forsvandt ind i Dyrehaven med de mange Dådyr.

 

3.juni 2015

Almindelig Flodguldsmed ved Susåen i Skelby (Fjællebro) (3 hunner og 1 han).

 

4. juni 2015

Almindelig Flodguldsmed ved Valmosen i Nåby (1 hun) se foto.

Det skal lige bemærkes at Almindelig Flodguldsmed kun tidligere er set ved Tystrup sø, Suserup, Suserup skov og Rejnstrup med enkelte individer i årene 2007 til 2011. En af de fåtallige og truede guldsmede-arter i Danmark.

Flodsanger (Tommy Jensen)

 

 

9. og 10.juni 2015

Drosselrørsanger kan høres syngende ved Sorø sø og på Rejnstrup holme i Tystrup-Bavelse sø.

Disse to steder husede også Drosselrørsanger i 2014.

 

Observationer i Naturparken 2015

 

Send os oplysninger du vil have med i Observationer på data@naturpark-tystrup-bavelse.dk

 

Januar

Det ser ikke ud til at der kommer meget vinter i januar. Derfor er det også småt med antallet af Sædgæs, Blisgæs, Bramgæs, Canadagæs og Sangsvaner fra det nordlige Skandinavien og Rusland.

Hørhaven havde sjældent besøg i et par uger i januar idet en Slørugle blev set og hørt flere gange. Sikkert en af de få efter den de to strenge vintre 2011-2012 og 2012-2013, hvor de danske bestand faldt fra 150 par til ca. 20 par.

Ligeledes besøges Tystrup-Bavelse sø af Havørne fra Skandinavien - kun 2-3 fremmede Havørne er set et par gange.

 

Februar

Heller ikke her nogen vinter af betydning - hvilke ses tydeligt på fuglelivet. Den første Vibe sås 1.feb ved Susåen ved Nåby. Sanglærke hørt synge allerede 10.februar. Allerede 15.februar kunne de første Ramsløg plukkes - ca. 2 uger før end normalt.

Kontrol af Hasselmus ynglekasser viste overraskende "mange" sovende mus. Også steder hvor de ikke tidligere er set. Et par blev endda fundet i en flagermus-kasse.

 

9.marts

De første sommerfugle er ude at flyve - både Nældens Takvinge, Dagpåfugleøje og Citronsommerfugl.

 

12.marts

Røde glenter ses nu flere steder - Lorup skov, Næsbyholm, Kastrup Storskov, Dyrehaven, Tvedevænge og omkring Glumsø, Herlufmagle m.m.

Optælling af Røde glenter i jan. gav på landsplan knapt 200 Røde glenter, hvoraf de ca. 80 var i området omkring Lille Åmose (kollektive overnatning).

 

17. til 19. marts

Flere småflokke af trækkende Traner i området - over Tamosen, Bavelse, Tystrup sø, Skelby og Gelsted. Ca. 100 fugle i alt.

 

12.april

2 Sølvhejre ved Rejnstrup Holme mellem Tystrup og Bavelse sø. 2 Ringdrosler ved Tadse Møllesø. Desuden en Havørn 4-5 gammel fugl, der meget bestemt blev drevet væk fra Tystrup sø af hannen i yngleparret.

 

17.april

De første Landsvaler kommer til området. Hvis du har set dem tidligere, så lad os det vide.

 

24.april

En skrigeørn – sandsynligvis Stor skrigeørn iagttaget nær Næsbyholm. Sidst sådan en blev set i området var det en fra Estland i august-september 2012, hvor den kunne føjges dagligt via internettet idet den havde en satelit-sender på.

 

7.juni 2015

Pirol hørt syngende i Kastrup Overdrevskon kl. 07.00 til 07.30. Det er snart 5 år siden denne art er truffet i Tystrup-Bavelse Naturpark.

Samme dag kunne der kl. 08.20 til 08.30 ses en Rødrygget svale flyvende rundt nær Jættestuen ved Strids Mølle, Fuglebjergbroen, Rejnstrupvej.

 

6.juni 2015

Den 6.juni kunne en Flodsanger høres syngende og ses i Flommen ved Sorø. Den er stadig i området den 10.juni.

Endnu en Flodsanger er dukket op ved Susåen overfor Munkedamshuset i Broby Vesterskov. Den kan høres syngende fra Susåens østbred (ikke langt fra Fiskerhuset). Hørt her den 8. og 9.juni.

Det er vist første gang denne art besøger området ved Tystrup-Bavelse Naturpark.

Flere østlige arter er dukket op - således også Lundsanger i Lorup skov og Dyrehaven 8. og 9. juni.

 

Drosselrørsanger (Benth Micho Lange)

23. november 2015

Sjælden svampeart fundet i Suserup skov

Entoloma pluteisimilis, der betyder skærmhattelignende rødblad, er fundet i Suserup skov.

Fundet er rapporteret af Tobias Bøllingtoft.

Tobias Bøllingtoft arbejder med et projekt hos Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og GEUS, som undersøger betydningen af urørt skov for biodiversiteten. Forskningsprojektet er støttet af 15. juni Fonden.

Fundet af svampen er offentliggjort i et nyhedsbrev fra Københavns Universitet d. 23. november. Læs nyhedsbrevet her.